Inspiratie,  Tips & trucs

Sewaholic turns Shopaholic

YES! Het is koud aan het worden! Lekker weer warme truien aan, dikke jassen met leuke shawls, rokjes en jurken met maillots en stoere lange broeken met even stoere sweaters. Maar met het opduikelen van het najaarsspul trekken we allemaal dezelfde conclusie: ze zijn wéér zo gegroeid! Dus hollen we en masse weer naar de winkels voor nieuwe winterjassen, schoenen, jurkjes, broeken, shirts, sweaters. Of niet?

Nee natuurlijk niet! We rennen óf naar de stoffenwinkel, óf we nestelen ons met een heerlijke kop thee achter de computer om een moeilijke keuze te maken uit alle nieuwe collecties winterstoffen die gloedjenieuw aangekomen zijn bij onze favoriete adresjes. Er zitten weer de meest fantastische pareltjes bij, maar er is tegelijk ook eigenlijk te veel keuze. Daarom wil ik je graag een paar tips geven om zo goed mogelijk te kiezen en te kopen zodat je lekker aan de slag kunt voor een mooie najaarscollectie!

Tip 1: Basiskleuren

Kies 1 of 2 basiskleuren die je uitgangspunt gaat of gaan zijn voor je garderobe dit seizoen. Kunnen de winterschoenen dit seizoen nog mee, neem dan kleuren die hierbij passen. Is je kind ook aan nieuwe schoenen toe, ga dan eerst hiervoor op pad. Goede schoenen die lekker zitten en waar je kind helemaal blij mee is is de beste start die je kunt hebben. Zodra de schoenkeuze gemaakt is weet je ook welke kleuren hier mooi bij zullen staan.

Tip 2: Mix & Match

Combineer de basiskleuren met leuke, opvallende, vrolijke stofjes. Ik heb voor dit seizoen voor de kinderen allebei 2 basiskleuren genomen (voor mijn dochter fuchsia en navy en voor mijn zoon khaki en navy) en deze voor allebei gecombineerd met 4 stofjes die helemaal bij de kinderen passen. De stofjes geven de basisstoffen hun eigen uitstraling, zelfs als ik voor alle kledingstukken hetzelfde patroon zou gebruiken zouden ze toch volledig anders tonen. Met deze twee stappen zorg je ervoor dat je de kledingstukken onderling heel goed kunt combineren en voorkom je het probleem dat je blijft zitten met een mooi voltooid werkstuk omdat je er niks bij hebt om aan te trekken.

Tip 3: Inspraak

Supertip voor kids met een sterke persoonlijke voorkeur en voor moeders (en vaders) die het zelf ook nog leuk moeten vinden om ernaar te kijken 😉 Maak een voorselectie van niet meer dan 5 stoffen per basisstof die je zelf leuk vindt en waarvan je verwacht dat je kind ze ook leuk zal vinden. Laat ze de twee leukste stofjes zelf uitkiezen. Niet alleen voorkom je dan keuzestress omdat het aanbod gewoon te groot is, je weet ook zeker dat jij de stofjes leuk vindt èn je kind is blij dat zijn of haar mening gevraagd werd en meetelt.

Tip 4: Patronen kiezen

Nu je al je stofjes hebt gekozen is het tijd om uit te gaan zoeken wat je precies wil gaan maken en hoeveel ervan. Zo was mijn zoontje zo hard gegroeid dat hij een volledige nieuwe garderobe nodig heeft. Ik heb voor hem gekozen voor 4 broeken, 4 longsleeve shirts en 2 hoodie vestjes. Daar kan hij alvast lekker mee vooruit en heb ik 32 verschillende outfits voor hem! Met het kiezen van je patronen houd je rekening met een aantal dingen: de moeilijkheidsgraad van het patroon (ook al is het nog zo mooi, als het net boven je pet gaat is het risico dat je kind geen kledingstuk heeft groot. Doe dit dus alleen als je naailes volgt en met hulp meer garantie dat het project goed gaat lukken), de pasvorm en het draagcomfort (alles wat mooi staat èn lekker zit wordt gedragen, de rest blijft in de kast verstoffen).

Tip 5: Meten is weten

Bij ieder patroon of patroonboekje vind je een matentabel. Meet de maten van je kind goed op en kijk in de tabel waar je uitkomt. Let hierbij vooral op de breedtematen, een patroon is makkelijker in de lengte aan te passen dan in de breedte! Als je je patronen en de goede maten uit hebt gekozen weet je ook hoeveel stof je nodig hebt. Wil je mouwen van een accentstofje maken, meet dan in het patroon de mouwlengte (en houd rekening met een eventuele naadwaarde). Is je mouw bijv 45 cm lang, dan heb je voldoende aan 50 cm van de stof (in de breedte passen genoeg mouwen voor meerdere shirts). Vergeet niet om eventuele binnenzakken, capuchonvoeringen of andere patroondelen die gevoerd moeten worden mee te tellen. Aan het eind van deze stap weet je precies hoeveel cm’s je per stofje nodig gaat hebben.

Tip 6: Alles tegelijk of in etappes

Niet iedere portemonnee is groot genoeg om een hele collectie ineens aan te schaffen en dat hoeft ook geen probleem te zijn. Maak foto’s van al je stofjes wanneer je je keuze gemaakt hebt. Shop je online? Maak dan in je browser een mapje aan waar je de links naar alle stoffen in bewaart of een mapje op je computer met plaatjes van de stoffen (zet dan even de naam van de winkel, de naam van de stof , de naam van de fabrikant van de stof en hoeveel cm’s je van deze stof nodig hebt erbij in de naam van de afbeelding, dat scheelt zoeken!). Op deze manier hoef je maar één keer alles uit te zoeken en kan je later makkelijk de aanvullende stofjes bij halen of -bestellen.

Extra tip: Zijn je stoffen uitverkocht tegen de tijd dat je eraan toe bent? Er zijn verschillende facebook groepen waarin naaisters hun restanten verkopen. In deze groepen kan je ook een oproepje doen of iemand de stof nog heeft en aan jou wil verkopen. Dan komt je mapje met bewaarde afbeeldingen goed van pas!

Tip 7: Accessoires

Naast je stoffen heb je natuurlijk nog meer nodig: garen, lockgaren, ritsen, vlieseline, knopen. Naast deze ‘essentials’ is er nog meer wat niet mag ontbreken op je boodschappenlijstje. Denk voorbeeld ook aan paspelband, sierband voor de zijnaden, koord en nestelringen, boordstof (of die gave boordjes met ingebreide patroontjes!), biaisband en eventueel zelfs flexfolie of kant en klare strijkprints of emblemen. Het zijn die kleine dingetjes die je kledingstuk naar een compleet nieuw niveau brengen en als je ze meteen aanschaft met je stofjes hoef je straks niet je werk te onderbreken omdat je er nog een keer voor naar de winkel moet.

Tip 8: EHBN

Eerste Hulp Bij Naaimachineleed. Voordat je begint aan je wintergarderobe is dit een perfect moment voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt voor je machines. Bespaar jezelf een hoop ergernis en ellende en laat je machine regelmatig goed nakijken en verzorgen door een professional met verstand van zaken. Niks zo vervelend als je klaar zit met je patroontjes en stofjes en dat je machine dienst weigert. Dan is die chocoladereep (bedoeld voor extra genieten tijdens je ontspannen naaiavondje) wel heel snel op. 😉

Tip 9: Locken en wassen

Stofjes gekocht en bewonderd? Lock of zigzag dan de knipranden (ik lock voor de zekerheid altijd alles, zelfs als het niet echt nodig is) en was je stoffen alvast op 30 graden. Zo voorkom je dat je stof nog gaat krimpen nadat je je kledingstuk hebt genaaid (zou toch zonde zijn als je alles eerst zo goed opgemeten hebt!). Droog ze daarna niet in de droger maar op de verwarming of lekker buiten in de zon als het weer het toelaat. Wanneer je stoffen in de droger droogt, met name gedrukte stoffen, gaat de kwaliteit en het mooie van de print vaak erg achteruit. Bij ons in huis daarom ook de stelregel: als ik het gemaakt hebt gaat het niet in de droger. Ons droogrek wordt dan ook ieder jaar groter… 🙂

Extra tip: Houd deze regel standaard aan als je nieuwe stoffen koopt. Ook al gebruik je ze niet meteen, als ze gewassen in de kast liggen kan je ze meteen knippen zodra je eraan toe bent!

 

 

Tip 10: Plan de campagne

De laatste stap voordat je goed voorbereid aan de slag kunt. Maak nog even een overzichtelijk lijstje welke kledingstukken je wil gaan maken en welke stoffen en accessoires je hiervoor wil gebruiken. Kijk daarna nog een keertje in de kledingkast en op je kalender zodat je ziet waar het grootste gebrek aan is en waar de grootste behoefte ligt. Op korte termijn een feestje? Dan eerst een leuke set of jurk. Alleen maar korte broeken? Dan eerst lange broeken of rokjes/jurken met leggings of maillots. Maak daarna je lijstje compleet door te zorgen dat er eerst volledige sets klaar zijn en vervolgens meerdere kledingstukken om mee af te wisselen.

Extra tip: maak je hetzelfde patroon meerdere keren in verschillende stoffen? Knip en naai ze dan tegelijk, dat kost je minder extra werk dan wanneer je één kledingstuk per keer knipt en naait. Bovendien zit je dan zo in het patroon dat het je maar één keer moeite kost om de werkvolgorde en technieken door te krijgen.

Ik wens je alvast heel veel plezier met het naaien van je eigen wintercollectie en ik hoop dat deze tips je hierbij kunnen helpen. Laat je op mijn facebook pagina weten welke tip je het handigst vond? Ik ben heel benieuwd!

Veel liefs,

Marloes van StudioZACHT

Sewaholic sinds 1995
Shopaholic tegen wil en dank 😉

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *