Tips & trucs

Lingerie naaien: een goed begin

5 Tips voor het zelf naaien van lingerie

Lingerie naaien is naast heel erg leuk ook een vak apart. Dat je er dezelfde machine voor gebruikt en verschillende soorten steken nodig hebt is één van de weinige overeenkomsten met het naaien van kleding en accessoires.

Lingerie naaien vergt inzicht in de gebruikte naaitechnieken: op welke plaats zet je welk bandje op welk deel en hoe en in welke volgorde. Al deze vragen zijn belangrijk en in tegenstelling tot het naaien van kleding heb je hierin weinig keuze want het ontwerp van je BH of slip bepaalt ook je werkvolgorde.

Heb je dat allemaal een beetje onder de knie dan ga je meters maken: ervaring opdoen met verschillende lingeriepatronen. Want daarbij komt het volgende moeilijke stukje: de pasvorm. Ieder lijf is anders en het is daarom super lastig om een naaipatroon te vinden wat overal op jouw lijf perfect aansluit. Dit is overigens een probleem wat niet alleen van toepassing is op lingerie, want ook in de confectie lopen heel veel mensen hier tegenaan: patronen die gemaakt zijn op basis van gestandaardiseerde maten passen vaker niet dan wel op lichamen, want die worden niet gestandaardiseerd gemaakt. Een kleine aanpassing moet je hierin dus maken in je verwachtingen: verwacht niet dat je een patroon gaat vinden wat perfect passend is, verwacht dat je bij ieder patroon iets gaat vinden wat past zodat je steeds meer inzicht krijgt in de vormen van de patroondelen, hoe deze zich om jouw rondingen gaan vormen en welke vormen uiteindelijk het best passen bij jou. In principe is het dan zo dat je na het uitproberen van een X aantal patronen, je je inzicht dermate ontwikkelt dat je uiteindelijk zelfs het allereerste patroon (wat waarschijnlijk de slechtste pasvorm had) zo aan kunt passen dat dit helemaal perfect gaat worden.

Tip 1: Je naaimachine gereed maken

Goed gereedschap is het halve werk. Dit zijn echt words to live by. Zéker als het gaat om lingerie naaien. Mijn oude Pfaff was niet in staat om een vlekkeloze zigzag steek te naaien en sloeg steken over. Omdat ik het lingerie naaien zo leuk vind was dit voor mij voldoende reden om een investering te doen in een nieuwe naaimachine. Ik heb gekozen voor de Brother Innov-ís F400. Een middenklasser met een zware motor die veel aan kan en voldoende technologie heeft om lekker luxe te kunnen naaien (bijvoorbeeld automatisch aan- en afhechten, wat een verwennerij!). Achteraf heb ik een klein beetje spijt van de aanschaf: als ik een paar tientjes extra had bijgelegd had ik nog een ruime selectie aan siersteken erbij gehad, ten tijde van aankoop dacht ik “ach, die heb ik toch niet nodig, gebruik ik toch niet”, maar als je het dan uiteindelijk niet hebt en bij een ander ziet denk je toch even “kak, had ik t nou toch maar gehad!”.

xg6623-001

Naast een goede machine heb je ook een boventransport nodig. Er zijn naaimachines met ingebouwd boventransport (zoals Pfaff IDT) maar je kan ook een externe boventransportvoet aanschaffen. Deze zijn gelukkig niet zo duur en voor het naaien van lingeriestoffen, die vaak erg beweeglijk blijven omdat ze zo glad zijn, absoluut onmisbaar. Bij een naaimachine wordt normaal gesproken de stof aan de onderkant getransporteerd met de tandjes direct onder je naaimachinevoetje, de stof wordt met dit transport een klein beetje opgetild, verder gedragen en weer neergelegd. Met een boventransport wordt de stof (of beter gezegd: worden de lagen stof) als het ware gesandwicht en met lichte druk van boven en onder opgetild, verder gedragen en weer neergelegd, bij iedere steek opnieuw. Dit voorkomt dus dat alleen de onderste laag getransporteerd wordt en je uiteindelijk een hele afstand van de bovenste laag overhoudt.

Tip 2: Naald & draad

Zoals voor iedere stof is er ook voor lingeriestoffen een geschikte naald. In mijn cursus “naaien voor beginners” geef ik de cursisten altijd een zeer uitgebreide les over naaimachines en alle toebehoren en veel voorkomende zaken. Zo ook naaimachinenaalden, want hoewel je met een universeel naald prima door iedere stof kàn naaien: als je de juiste naald voor de juiste stof gebruikt zal je zien dat het wel degelijk invloed heeft en je harde werk eer aan doet.

Voor het naaien van typische lingeriestoffen zoals lycra en kant heb je een microtex naald nodig. Lycra’s heb je ook in verschillende diktes en hierbij geldt dan ook: hoe dunner de stof des te dunner de naald. Wil je lingerie maken van jersey dan gebruik je hier een stretchnaald voor.

Voor de garens geldt dat een gewone polyester draad prima werkt, maar wil je een extra mooi en comfortabel resultaat dan is het aan te raden om met rekbare garens te werken zoals seraflock. Seraflock kan je zowel in de naaimachine als in de coverlock gebruiken. Ook is er onlangs een nieuw soort garen op de markt gekomen: seraflex. Dit is rekbaar garen wat specifiek voor de naaimachine ontwikkeld is. Het voordeel van deze rekbare garens is niet alleen de extra elasticiteit in de naden, het voelt ook veel zachter aan en dat is wel zo prettig op plaatsen waar je huid gevoelig is!

Het seraflex garen is op dit moment nog niet beschikbaar, maar houd de StudioZACHT pagina zeker in de gaten. Zodra het verkrijgbaar is ga ik het zeker inkopen en uittesten!

Tip 3: Spelden & clips

Het vastzetten van de verschillende patroondelen is zeker voor beginnende lingerienaaisters een must. Je zult merken dat het vastspelden van lycra best een dingetje is. Je spelden gaan er moeizaam doorheen en als ze eindelijk aan elkaar zitten is het helemaal verschoven. Super vervelend! Met lingeriespelden heb je dit probleem niet meer, deze spelden zijn heel dun en hebben een vlijmscherpe punt. Er zit wel een klein nadeeltje aan, want als je jezelf er per ongeluk mee prikt (en dat gaat gebeuren) doet dit ook gemeen zeer. Niks terminaals gelukkig hoor, maar dan weet je dat alvast.

Naast de spelden zijn ook clips (of wonderclips, of klemmetjes) heel erg fijn om te gebruiken. Ze zijn vooral fijn als je geen gaatjes in je stof wil maken en als je even snel wat samen wil voegen.

Ik gebruik zelf graag een combinatie van spelden en clips: aan het begin
en aan het einde gebruik ik een speld en daar tussenin clips. Dit heeft
als groot voordeel dat je zowel aan het einde als aan het begin precies
met de stoffen goed aansluitend kunt naaien en er niks per ongeluk
verschuift. Als je aan de uiteinden clips gebruikt gebeurt dit namelijk
vaak wel en dat zie je uiteindelijk ook terug in je werk.

De clips koop je het voordeligst in China. Ik heb echter een duurder maar veilig alternatief in de webshop gezet.

Tip 4: Voorkom onnodig afval

Je moet wat kikkers kussen tot je de ware vindt en er zullen ook zeker wat kikkers onder je BH’s zitten. Het is echt zonde om daarvoor de mooiste stoffen en fournituren te gebruiken, want je zal ze uiteindelijk ook niet kunnen dragen. Daarom is het slim om voortaan je restjes (rekbare) stoffen te bewaren: zelfs uit kleine restjes kan je vaak nog een paar patroondelen halen en die zijn perfect om oefenmodelletjes mee te maken.

Ook voor je fournituren zoals picotelastiek en beugelband is er een slimme oplossing om je afval tot een minimum te beperken: wateroplosbaar garen. Dit garen kan je gewoon in je naaimachine gebruiken als onder- en bovendraad en als je klaar bent met je oefenmodel kan je het nat maken of in de wasmachine gooien (wel in een waszakje!!!) en dan laten al je bandjes en elastiekjes vanzelf weer los. Ideaal, want dit scheelt ook ontzettend veel tijd moeilijk doen met een tornmesje (wat bij lycra ook eigenlijk niet te doen is).

Tip 5: Meten = weten

Als ik zou zeggen dat lingerie naaien 90% meten en 10% kennis is, dan zou ik liegen. Want als je die laatste 10% niet goed meet, dan wordt het alsnog helemaal niks. De kans dat je bestaande lingeriepatronen aan zal moeten passen naar jouw eigen vormen en maten is heel groot en daar heb je geschikte meetinstrumenten voor nodig. En als je later zelf patronen wil gaan ontwerpen, dan is een goede liniaal al helemaal onmisbaar.

Nu kom je met een standaard liniaal of geodriehoek al een heel eind, maar omdat bijna alle lijnen in de lingeriepatronen een ronding hebben is een flexibele liniaal wel héél erg fijn. Niet alleen kan hij rond meten (want daar kom je met je meetlint ook wel uit), hij blijft ook in dezelfde kromming staan tot je hem anders buigt! En dan nog een gratis extra tip: als je de liniaal ondersteboven houdt kan je veel dichter op de rand tekenen. Zorg dat je potlood dan even scherp geslepen is en het gaat helemaal lukken om een mooie ronding op de juiste maat te meten èn tekenen.

(Bijna) alle spulletjes die je hier beschreven ziet heb ik ook in mijn webshop beschikbaar. Je shopt ze hier. Natuurlijk is het in deze tijd altijd maar even afwachten hoe snel er verzonden kan worden en hoe lang ik nog zaken op voorraad heb. Ik kan je hierin dus ook geen garanties geven, behalve dat ik mijn best voor je zal doen en hierover zo transparant mogelijk zal communiceren. Heb je wat hulp nodig bij het oefenen met lingerie naaien dan kan je je inschrijven voor Whatsapp naailessen: iedere avond heb ik tussen 20:00 en 21:00 uur een appgroep beschikbaar waarbij je je vragen kunt stellen en antwoord hierop krijgt in tekst en beeld. Zo kan je toch lekker bezig blijven als je ergens tegenaan loopt! Als de thuisblijfperiode langer gaat duren zal ik gaan kijken of ik verder uit kan breiden met online naailessen (bijvoorbeeld webinars).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *