Inspiratie,  Tutorial

Hoera het is herfst!

Foil transfer
met de Scan ’n Cut

De herfst is mijn favoriete seizoen, ondanks dat ik een enorme koukleum ben en enorm geniet van het warme weer in de zomer trekt de herfst me altijd veel meer aan. De prachtige kleuren van de boombladeren die verkleuren, de geur van het bos, de regen die tegen het raam tikt als je heerlijk in je warme bed ligt of op de bank zit met een kop thee of warme chocolademelk en vooral het heerlijke eten wat bij deze tijd van het jaar hoort: stoofpeertjes, boerenkool, kruidnootjes, marsepein, ovenkaasjes…

Creatief = gezellig! Vooral met een hondje onder je bureau. Herinneren jullie je puppy Winter nog uit een eerdere blog? Winter is inmiddels een beetje groot geworden 😉

Maar buiten het mooie, lekkere en gezellige is de herfst ook dé knutselperiode bij uitstek. Mensen krijgen weer veel meer zin om creatief aan de slag te gaan, leuke workshops volgen samen met vriendinnen of lekker zelf aan de frobel. Het is allemaal leuk. En als iedereen weer mooie dingen gaat maken, dan doe ik gezellig mee hoor!

Dit ontwerp duurde een UUR om te lijmen! Maar hoe mooi…. Als je goed kijkt zie je dat deze vos volledig bestaat uit bladeren en eikeltjes

Ik heb natuurlijk al een aantal dingen laten zien wat je met de Scan ’n Cut zoal kan maken. Vorige week kwam ik per toeval weer een leuke website tegen die hier weer een nieuwe dimensie aan gegeven heeft. Op zoek naar een paar mooie borduurpatronen was ik één van mijn favoriete website aan het afstruinen: Urban Threads. Mocht je deze site nog niet kennen, zij laten dus perfect zien hoe borduurwerk óók kan en maken meteen korte metten met het imago van geborduurde lavendeltakjes op theedoeken. Terwijl ik zocht, vond en kocht zag ik opeens nog iets: een gelieerde website met allerlei SVG patronen om uit te snijden, te tekenen of andere creatieve dingen mee te doen. En ze hadden ook nog eens net een actie voor 30% korting. Helaas ben ik die dag toch voor het borduurwerk gegaan, want mijn Fibre Mood Anna rok en bijpassende sweater moesten ècht af om bij Stof&Wol in de winkel te gaan pronken in afwachting van de sewalong.

Sweater met één van de borduurtjes
Rok met één van de borduurtjes

Een korte week later is het gelukkig dan zo ver: het startpakket voor foil transfer wat ik al meteen had klaargezet kon ein-de-lijk geopend worden. In het pakket zit alles wat je nodig hebt om uberhaupt met foil te kunnen werken en een paar goud- en zilverkleurige velletjes folie om mee uit te proberen. Het principe is super simpel, zeker met de SDX1200, maar toch deed ik het tot 3 keer toe verkeerd.

De lijmpen in de houder: let er goed op dat hij er stevig in klikt!

Het werkt als volgt:
– Voordat je begint, moet je even het uitbreidingspakket op de website van Canvas activeren en vervolgens ook in je Scan ’n Cut. Zorg er ook voor dat je machine de laatste update heeft gedraaid (bij mij werkte het meest uitgebreide patroon niet tot ik de update installeerde).
– Je laadt een patroon naar keuze, dit kan je vanuit Canvas doen maar je kan ook een ingeprogrammeerd patroon op de Scan ’n Cut zelf kiezen. Tip: let er wel op dat je “draw” kiest i.p.v. “cut” voordat je je patroon uploadt naar je machine, anders ziet hij hem niet!
– Steek de lijmpen in de houder, kies in het menu het getal tot waar de lijm komt op je pen (1, 2, 3 of 4) en kies de optie “Folie1 (lijm)”. Tip: de pen moet echt in de houder klikken, anders zit je te wachten op niks, zoals ik…
– Als je patroon helemaal gelijmd is, wacht je tot alles doorzichtig is. Dit duurt niet vreselijk lang. Raak het niet aan om te kijken of het al droog is, want dan verstoor je de plaklaag die je juist nodig hebt. Gewoon doorzichtig is goed.

Het gelijmde patroon is bijna droog, nog een paar kleine blauwe puntjes…


– Leg de gewenste kleur folie op het lijmpatroon. Tip: doe dit met de gekleurde kant naar boven. Niet zoals ik met de gekleurde kant naar beneden want de drager zit bij dit systeem dus bovenop en aan de onderkant zit de folie die op je lijmlaag achter moet blijven.
– Leg het blauwe beschermingsvel op de folie, plak het even vast met een plakbandje, verwijder de lijmpen (dopje erop!) en plaats het grijze dopje onder de houder. Kies dan de optie “Folie2 (folie)”, dan gaat de machine over het hele vlak van je patroon de folie aandrukken op het papier.
– Als alles klaar is, kan je het blauwe vel verwijderen en je papier van de mat halen. De folie trek je voorzichtig van je papier af en op de plekken waar lijm zat blijft een laagje folie achter. Met het dikke plastic blokje wat je erbij gekregen hebt kan je het geheel nog even aandrukken en eventuele restjes verwijderen. Et voilà, een super mooi glanzend metallic ontwerp!

Het folie verwijderen geeft twee mooie plaatjes
(en de gekleurde kant naar boven houden dus!)

Na een paar, dus achteraf domme, foutjes is het mij gelukt om een paar hele mooie ontwerpen te maken. Ik kon me absoluut niet inhouden op de website van Craft Genesis en heb een herfstblad, een etiket voor “Evil spirits potion” (super leuk voor Halloween! De kids zijn meteen fan en willen graag een laboratorium maken met allerlei heksendrankjes. Dan mogen ze zelf hun etiketjes ontwerpen en maak ik er een kopie van in folie. Super leuk!) en een mooie vos die stiekem bestaat uit bladeren en eikeltjes gemaakt. Zowel op wit papier als op zwart papier is het echt waanzinnig mooi geworden. Ik ga nog meer bladeren maken met verschillende kleuren folie om mijn wandrek mee te versieren. Daar hang ik regelmatig projecten op die klaar zijn om er foto’s van te maken. Met kleine kerstlampjes er omheen en dan die bladeren met folie wordt het wel heel mooi….

Het metallic folie en kerstlampjes zijn een hele goede combinatie

Nog een laatste tip: je hebt wel echt iets van papier nodig of in ieder geval een hele harde ondergrond. Ik heb een poging gedaan om op een foam vel een folie patroon te maken maar dit werkt niet in combinatie met de lijm. Helaas, maar gelukkig zijn er genoeg andere toepassingen mogelijk.
Om je nog een paar ideetjes te geven, is dit allemaal in mijn hoofd opgekomen:
– Een kleine tekst of afbeelding op de menukaart met kerst
– Je bedrijfslogo op een labeltje als je je zelfgemaakte kledingstukken wil verkopen
– Een mooie versiering op een foto
– En natúúrlijk kan je hier ook hele mooie kaarten mee maken, maar deze toepassing is zó stereotype en standaard, dat ik het veel leuker vind om er toepassingen voor te bedenken die helemaal niks met kaarten te maken hebben. Behalve dan een menuKAART, visiteKAARTje, prijsKAARTje…. Oeps 😉 Ach ja, het is gewoon wel hartstikke leuk en op zijn minst veel veelzijdiger dan ik dacht.

Onze eigen “Apothe-scary” zoals ze het bij Craft Genesis zo leuk noemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *